Experimentera med olika konstmaterial

Experimentera med olika konstmaterial

Konstens värld har så mycket spännande att erbjuda den som är modig nog att ge sig ut på ett äventyr till okända trakter. Beroende på vilka material man använder går det att uppnå väldigt olika resultat och arbetsmetoder, uttryck och rytmer. Precis som att man får olika resultat med en riskokare och en pastamaskin så blir det helt olika tavlor när man målar med penslar eller palettknivar.

Några av de populäraste sätten att måla på är att använda penslar av olika slag och palettknivar i varierande storlekar, men det går också att måla med fingrarna (oavsett hur gammal man är!) och att applicera färgen direkt på målarduken. Det kan man göra antingen genom att hälla färgen direkt på duken, eller genom att skvätta den hejvilt á la Pollock, eller så kan man trycka ur färgen direkt ur tuberna på målarduken under processens gång.

När man experimenterar underlättar det att ha en avslappnad attityd. Tänk inte för mycket på slutresultatet. Slå på din kaffebryggare eller vattenkokare och tillaga din favoritdryck. Plocka fram målarduk, färger och olika material och ha kul med din kreativitet. Släpp loss och testa dig fram för skojs skull. Du kommer säkert att bli förvånad över alla häftiga effekter som uppstår när man blandar lite olika metoder. 

Testa att variera penseldrag med palettknivsdrag så ser du vilken tuff kontrast det blir! Det är ett jättebra sätt att skapa dynamik och spänning på när man målar med akrylfärg på målarduk. Tips: Måla första lagret med penslar och låt torka. Gå sedan över med palettkniv för att skapa djup textur.