När man utvecklar sin egen stil som konstnär är det normalt att man tar inspiration från konstvärldens stora mästare. Då är man fortfarande är i färd med att utveckla sitt eget konstnärliga språk och vilka ska man annars lära av om inte de mest älskade konstnärerna i världen?

Alla dras vi till olika stilar och formspråk – man behöver inte ha vaxpropp + och öronbesvär för att fascineras av Vincent van Goghs fantastiska alster. Om man har en stor fascination för surrealism så lockar säkerligen Salvador Dalis och René Magrittes otroliga konstverk och kanske även lite mindre kända surrealister som Giorgio de Chirico, Leonora Carrington och André Breton.

Ett bra sätt att hitta sin stil på som ung konstnär är att kopiera några kända konstverk och på så vis lära sig hur de arbetar med färg, applikation, stil, teman och rytm. Då lär man sig också att bli en bättre målare samtidigt som man med tiden letar sig fram till sitt eget unika språk, men det får gärna ta lite tid. En sak är säker: man ska aldrig skynda sig med konsten och det är något många konstnärer sliter med i dagens samhälle där allting ska gå så snabbt och karriären ska skjuta i höjden omedelbums.

Men så går det verkligen inte till i konstens värld. Det tar tid att utveckla en autentisk röst och ett genuint formspråk som är helt unikt, vilket är konstnärens ultimata mål. Inte för ett kommersiellt syfte, utan så mycket djupare än så.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *