Hur går man till väga om man är konstnär och vill komma ut med sina verk, ha utställningar och hänga sin konst offentligt? En sak man kan göra är att sätta ihop en liten presentation; antingen i en vanlig konstportfolio med foton eller göra en digital presentation. Sedan visar man presentationen förokala gallerister, caféer och restaurangägare som är intresserade av att ha vacker konst på sina väggar.

Själva upphängningen av tavlor är nästan i en konst i sig och vi vet alla hur fel det kan bli och hur svårt det är att spola tillbaka tiden när man har borrat hål som man ångrar. Men oroa dig inte – vi går igenom några viktiga tips för att förhindra ångestfyllda resultat!

Först gäller det att bestämma exakt hur man vill hänga upp sina alster. Om du till exempel ska ställa ut på ett hotell i Stockholm, lägg ut alla alster på golvet först framför väggen i fråga och ta gärna hjälp av en kompis eller kollega (eller två) som kan hålla upp tavlorna i olika positioner och ge dig en känsla för hur det kommer se ut.

När du vet hur tavlorna ska hänga så är det dags för det där vattenpasset att komma fram, tillräckligt lång linjal plus en blyertspenna som går att sudda ut om det behövs. Men notera att alla hus inte är byggda med raka linjer, så om takbården lutar åt ett eller annat håll i några graders vinkling så får man ha det i åtanke.

Det bästa är att förbereda sina ramar och tavlor först så att man kan hänga dem på en skruv och justera utefter. Då minskar man risken för att det ska gå snett! Tyngre tavlor och ramar behöver ordentliga skruvar och vilken typ av skruv man ska använda beror också på väggen man ska borra i. Ta gärna hjälp av en kunnig person för bra resultat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *